ŞANLIURFA ECZACI ODASI
YENİ SUT DEĞİŞİKLĞİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Geri
30.03.2012 11:38

YENİ SUT DEĞİŞİKLĞİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

1-6.1.1.Ç ? Reçetelerde Yazılabilecek İlaç Miktarı:

Sağlık Uygulama Tebliğinde ?1 Aylık doz? ibaresi 28,29 ve 30 günlük kullanım sürelerini ifade etmektedir şeklinde düzenleme yapıldığından ;

Yanıklar, Anemiler,Sistemik Olmayan Mantar Enfeksiyonları,Reflü ve GİS Ülserinde kulanılan ilaçlar için reçetede yukarıda belirtilen hastalıklardan birinin bulunması ve tedavi süresinin belirtilmesi kaydıyla bir aylık ödendiğinden Ambalaj miktarı 28 günü karşılayan ilaçlardan 1 kutu verilecektir.

Örnek Olarak : Lansor 30 mg/28 tb  sadece 1 kutu verilebilir.

                           Lansor 30 mg /14 tb teşhis ve tedavi süresi belirtilmek kaydıyla en fazla 2 kutu verilebilir.

                           Lamisil 28 tb 1*1 dozunda sadece 1 kutu verilebilir.

 6.1.1.Ç- 5-b maddesine giren  yukarıda belirtilen hastalık grupları ve tedavilerini kapsayan ilaçlar 28 günlük tedavi süresi kadar ödenecektir.  UYGULAMA TARİHİ 17.11.2011

2-Enteral Beslenme ürünleri:

Sağlık kurulu raporuna dayanılarak uzman hekimlerce reçete edilmesi halinde bedeli ödenir. Bu Tebliğ?in yürürlük tarihinden önce düzenlenen uzman hekim raporları süresi sonuna kadar geçerlidir.

Karaciğer Hastalıklarında:

Sadece K74  ve alt kodlarında malnütrisyon gelişmesi ve sağlık kurulu raporunda belirtilmesi dahilinde muaf olur.

Koroziv Gastrointestinal yanıklarda :

Sadece K86.1 kodunda malnütrisyon gelişmiş hastalarda muafiyet kapsamında olur.

.  UYGULAMA TARİHİ 17.11.2011

3-2.15.A Klopidogrel Kullanım İlkeleri:

Raporların tamamında GIS İntoleransı  olduğu belirtilmeye devam edilecektir.

Birden fazla hastalara uygulanan  stent  uygulamalarında ve birkaç kez  geçirilen kalp krizlerinde sıkıntılara neden olan bir defaya mahsus ibaresi  SUT?tan çıkartılmıştır. 

Raporsuz bir reçete edebilen hekimler arasına İç Hastalıkları Uzmanı dahil edilmiştir.

Koroner Arter Hastalığı ve alt hastalık gruplarında Angio belgesi  tarihiyle birlikte e-raporda belirtildiğinde Angio belgesinin eklenmesine gerek yoktur.  .  UYGULAMA TARİHİ 17.11.2011

 

 

 

4-6.2.24.C.Mevsimsel Allerjik Rinit Tedavisi:

Mevsimsel Allerjik Rinit teşhisinin yazılma zorunluluğu kaldırılmış olup Allerjik Rinit teşhisi yeterli olacaktır. .  UYGULAMA TARİHİ 17.11.2011

5-4.5.4.K.1- İnvitro Fertilizasyon:

1.      4.5.4.K- Yardımcı üreme yöntemi tedavileri  (Yürürlük : 05.11.2011)

(1) İnvitro fertilizasyon işlemleri (IVF), 5510 sayılı Kanunun 63? üncü maddesinde tanımlanan ?yardımcı üreme yöntemi? olarak kabul edilir. Ovulasyon indüksiyonu (OI) ve intrauterin inseminasyonu (IUI) işlemi bu kapsamda değerlendirilmez.

4.5.4.K.1- İnvitro Fertilizasyon (IVF)

(1) Evli olmakla birlikte eşlerden her ikisinin herhangi birinin evlat edinilmiş çocukları hariç soybağı kurulmuş sağ çocuğunun olmaması (birden fazla yapılan evliliklerde de çiftlerden her ikisinin sağ çocuk sahibi olmaması) koşuluyla; genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisine, erkek ise bakmakla yükümlü olduğu karısına, en fazla iki deneme (siklus) ile sınırlı olmak üzere uygulanan IVF tedavilerine ilişkin giderler, aşağıda belirtilen şartların birlikte gerçekleşmesi halinde Kurumca karşılanır.

a) Yapılan tıbbî tedavileri sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğine dair sağlık kurulu raporu düzenlenmiş olması,

b) 23 yaşını doldurmuş, 40 yaşından gün almamış olması,  

c) Uygulamanın yapıldığı merkezin Kurum ile sözleşmeli olması,    

ç) En az beş yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması veya halen genel sağlık sigortalısı olan kadının bu bentteki koşulları taşımaması halinde eşinin gerekli koşulları sağlaması,       

d) Son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun Kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulları tarafından belgelenmesi.          

(2) IVF tedavisine başlanan kadının deneme öncesi  IVF uygulama tarihinde (Embriyo transferinin yapıldığı tarih) 40 yaşından gün almış olması durumunda, IVF tedavisine ait bedeller, tedaviye daha önce başlanmış olsa dahi Kurumca karşılanmaz.    

Örnek; 08 Mart 1985 doğumlu kadının, IVF tedavisi giderlerinin karşılanabilmesi için; 08 Mart 2008 tarihinden sonra, 08 Mart 2024 tarihinden önce tedavinin yapılmış olması gerekir IVF uygulamasının yapılmış olması gerekir. 

(3) Kuruma devredilen sosyal güvenlik kurumlarınca daha önce ödenen tüp bebek tedavileri, işlem adetlerinin hesaplanmalarında dikkate alınır.

 (4) IVF bedellerinin ödenebilmesi için IVF uygulanacak kadında gebeliğin sürdürülmesine engel olabilecek sistemik hastalık bulunmaması gerekmekte olup gebeliğin sürdürülmesine engel olabilecek sistemik hastalığın bulunmadığının IVF tedavisi için gerekli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi yeterlidir.

4.5.4.K.1.1- IVF endikasyonları

a) Erkek faktörü: Üro-androlojik tedaviye rağmen, en az 15 gün aralarla yapılan üç ayrı spermiyogramın hepsinde total progresif motil sperm sayısının 5 milyondan az olduğu oligoastenospermi olguları ile azoospermi olguları.

b) Kadın faktörü:   

1- Tubal faktör: Primer silier diskinezi - Kartegener Sendromu varlığı, laparoskopi ile onaylanmış bilateral tam tubal tıkanıklık saptanan (ağır distal tubal hastalık, bilateral organik proksimal tubal tıkanıklık, bilateral tubal tıkanıklık veya tüp yokluğu olan) olgular, ağır pelvik yapışıklık belirlenen veya tubal cerrahi (laparoskopi veya açık cerrahi ile ) sonrasında gebe kalamayan olgular. 

2- Endometriozis: Hafif ve orta derece endometriozis, ileri evre (evre 3-4) endometriozis. 

3- Hormonal - ovulatuar bozukluklar: DSÖ  Grup I-II hastalarda anovulasyonda standart tedaviye yanıtsız olgular.

c) Açıklanamayan infertilite: Hem erkek, hem de kadının tetkiklerinin normal olmasına ve en az iki deneme gonadotropinlerle OI + IUI uygulanmasına rağmen evlilik tarihinden itibaren 3 yıl veya daha uzun süreli gebe kalamama halidir.

d) Diğer endikasyonlar: Azalmış over rezervli olgulardır. Kötü ovaryan yanıtlı veya düşük ovaryan rezervli olgular.

4.5.4.K.1.1- 4.5.4.K.1.2 Sağlık Kurulu Raporu

(1) IVF tedavisi için gerekli sağlık kurulu raporu; bünyesinde kadın hastalıkları ve doğum kliniği ile üroloji kliniği (bünyesinde üroloji kliniği bulunmayan ancak üroloji uzman hekiminin konsültan olarak görev yaptığı, eğitim verilen kadın-doğum hastaneleri dâhil) bulunan üçüncü basamak sağlık kurumlarında iki kadın hastalıkları ve doğum uzman hekimi ve bir üroloji uzman hekiminin katılımı ile oluşturulan sağlık kurulları tarafından düzenlenecektir.

(2) Sağlık kurulu raporlarında, hasta yaşı, kimlik bilgileri, tanı, endikasyon, uygulanacak tedavi , kaçıncı deneme olduğu,  belirtilecek, ayrıca kullanılacak ilaçların günlük ve maksimum dozları da belirtilecektir. SUT?un 6.2.42.B maddesinde yer alan hükümler göz önünde bulundurularak sağlık kurulu raporlarında yer alacaktır.  

(3) Sağlık kurulu raporunda erkek ve/ veya kadın faktörü belirtilecektir. ;           

(4) IVF tedavisi öncesinde sağlık kurulu raporunda;

a) Erkek faktörü için; Oligoastenozoospermide total progresif motil sperm sayısı 5 milyondan yüksek olan olgularda iki deneme gonadotropin verilerek uygulanmış ?OI  + IUI? tedavisinin yapılmış olmasına rağmen gebe kalınamadığının  (5 milyondan az olan oligoastenozoospermi olguları ile azoospermi olgularında bu şart aranmaz),

b) İleri evre (evre 3-4) endometriozis olgularında; Endometriozis cerrahisi tedavisinden sonra bir yıl gebeliğin sağlanamadığının  veya cerrahi tedavi sonrası iki deneme gonadotropin verilerek uygulanmış ?OI  + IUI? tedavisi sonrası gebelik elde edilemediğinin,

c) Hafif ve orta derece endometriozis olgularında; En az iki deneme gonadotropinlerle ?OI + IUI? tedavisi sonrası gebelik elde edilemediğinin,

ç) Açıklanamayan infertilite olgularında; En az iki deneme gonadotropinlerle ?OI + IUI? tedavisi sonrası gebelik elde edilemediğinin,

belirtilmiş olması halinde IVF giderleri Kurumca karşılanır. gereklidir

(5) Ancak;

a)    Primer silier diskinezi-Kartegener Sendromu varlığında,

b)   Laparoskopi ile onaylanmış bilateral tam tubal tıkanıklık saptanan (ağır distal tubal hastalık, bilateral organik proksimal tubal tıkanıklık, bilateral tubal tıkanıklık veya tüp yokluğu olan) olgularda,

c)    Ağır pelvik yapışıklık belirlenen veya tubal cerrahi (laparoskopi veya açık cerrahi ile) sonrasında bir yıl içinde gebe kalamayan olgularda,

ç)   DSÖ  Grup I-II hastalarda anovulasyonda standart tedaviye yanıtsız olgularda;

tanıya dayanak teşkil eden klinik ve laboratuar bulgularının sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşuluyla, IVF öncesinde ?OI+IUI? tedavisi yapılma şartı aranmaz.

(6) (4) Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren 6 (altı) ay içinde tedaviye başlanmaması  IVF uygulamasının yapılmaması halinde yeniden sağlık kurulu raporu düzenlenmesi gereklidir.

(7) (5) İkinci IVF tedavisi için de yeniden sağlık kurulu raporu düzenlenmesi gereklidir.

4-5.4.K.1.4. Kayıtların Tutulması

(1) Kurumla sözleşmeli üremeye yardımcı tedavi merkezlerinde, IVF kapsamında yapılan her türlü tıbbi işlemin kaydının tutulması ve tutulan kayıtların denetim esnasında ibrazı zorunludur. Bu kayıtların doğru ve sağlıklı bir şekilde tutulması ve muhafazasında, merkez sorumlusu ve ruhsat (uygunluk belgesi)  sahibi kişiler, müşterek ve müteselsilen yükümlüdür.

(2) Evli çiftlerin çocuklarının olup olmadığı ile eşler için vukuatlı nüfus kayıt örneği, merkezde tutulan hasta dosyasında saklanacaktır bir örneği de faturaya eklenecektir. .

 UYGULAMA TARİHİ 17.11.2011

 

6-6.2.28.A ? Statinler ve Statin Dışındaki lipit Düşürücüler:

Daha önceden ilgili uzman hekimler tarafından düzenlenen raporlar ile verilebiliyordu.

Tüm Uzman hekimler tarafından rapor düzenlenebilecektir.

 UYGULAMA TARİHİ 17.11.2011

7-6.2.35.  Nöropatik Ağrıda İlaç Kullanım İlkeleri:

Reçete ve rapor çıkartabilecek hekimler arasına Cilt Hastalıkları Uzmanı ilave edilmiştir.

 UYGULAMA TARİHİ 17.11.2011

8-Reçetelerin Geçerli olduğu Süre:

Sağlık Raporlarına dayanılarak yazılan reçetelerde SUT ve EK-2 Listesinde bulunan vaya bulunmayan (kür ve tedavi planı olan ilaçlar hariç) ilaçlar, ilaç bitim tarihinden 15 gün öncesinden verilir. (daha önceden 7 gün öncesinden verilebiliyordu)

Reçete süresi ile ilgili bir diğer önemli konu ise ; Reçete tarihi ile sisteme giriş tarihlerinde hata yapılmaktadır.

Örneğin Reçete tarihi 01.01.2011olan sisteme 01.02.2011 olarak kaydedilen çok sayıda reçeteye rastalanılmaktadır.

Yine ; Reçete tarihi 01.01.2011 olan reçete üzerindeki işlem 01.02.2011 tarihine kadar sisteme girilebilir. Yani 1 Şubat tarihinde bu reçete sisteme Reçete tarihi 01.01.2011 Reçete veriliş tarihi 01.01.2011 veya en fazla 04.01.2011 olarak girilmesi gerekmektedir.

             UYGULAMA TARİHİ 17.11.2011

 

 

9-Üre içeren preperatlar:

Sadece üre içeren preperat şeklinde düzenlenmiş olup Cilta hastalıkları Uzmanı tarfından bu ilaçlar reçete edilecek olup İhtiyozis veya Kseroderma teşhislerinde ödenir.

 

DİĞER HABERLER