ŞANLIURFA ECZACI ODASI
30.03.2012 11:38
SAĞLIK BAKANLIĞI UYARILARIMIZI DİKKATE ALDI, GIDA TAKVİYESİ ÜRÜN ONAYI ALIP İLAÇ OLARAK SATILAN ÜRÜNLERDEN BİRİNİN SATIŞINA DUR DEDİ

Değerli Basın Mensupları;


Dünya ölçeğinde değişen ?sağlıklı olma? anlayışı çerçevesinde bitkisel ürünlere olan talep günden güne büyük bir artış göstermektedir. Bu konuda ülkemizdeki mevcut uygulamalara bakıldığında, gerek alanın tanımlanması gerekse yasal düzenlemeler ve denetim aşamasında ciddi sıkıntılar olduğu görülmektedir. Söz konusu alanda ülkemizde yaşanan en önemli sorunlardan biri, takviye edici gıda adı altında ruhsat alıp bitkisel ilaç olarak piyasaya sürülen ürünlerdir. İlaç gibi özellikler taşıdığı ileri sürülen bu ürünler, çeşitli yayın organları vasıtasıyla halkımıza tanıtılarak satılmakta; herhangi bir sağlık profesyonelinin yönlendirmesi olmadan kullanıma sunulmaktadır. Bu durum ölümlere varabilecek ölçüde ciddi halk sağlığı sorunlarını beraberinde getirmektedir.


Bu bağlamda geçtiğimiz Temmuz ayında bitkisel ürünlerin halk sağlığı açısından oluşturduğu tehlikeyi kamuoyuyla paylaşan bir açıklama yapmış; Türk Eczacıları Birliği Akademisi tarafından yapılan araştırma sonucunun ortaya koyduğu gibi gıda takviyesi ürün olduğu iddiasıyla internet üzerinden satışı gerçekleştirilen ?Clavis Panax? adlı ürünün halk sağlığı açısından açık tehdit oluşturduğunu, takibe alınması gerektiğini ifade etmiş, yetkilileri göreve çağırmıştık. Sağlık Bakanlığı nezdinde yürüttüğümüz çalışmalar çerçevesinde ?Clavis Panax? da dâhil olmak üzere ?Clavis? markalı ürünlerin ve ?Klavis Panax? adlı ürünün satışının engellenmesi kararı alınmış, söz konusu karar İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü internet sitesinde dün (13.12.2011) yayınlanan duyuru ile tüm valiliklere bildirilmiştir.


Uyarılarımızın yankısını bularak Sağlık otoritesini harekete geçirmesi memnuniyet verici bir gelişmedir. Ancak söz konusu adım oldukça önemli olmakla birlikte yeterli değildir. Bireye özgü değerlendirmeler yapılmaksızın, bilimsel yetkinliğe sahip olmayan kişilerce,  herhangi bir denetime tabi olmayan mekânlardan ya da internet üzerinden tanıtımı ve satışı yapılan tüm bitkisel ürünlerin önüne geçilmelidir. İlaç ve ilaç etkisi gösteren her türlü ürün Sağlık Bakanlığı?nın onayından geçtikten sonra hekim tavsiyesi ve eczacı danışmanlığında bireylere ulaştırılmalı, bu ürünlerin satışı yalnızca eczanelerden gerçekleştirilmelidir. Zira halk sağlığını doğrudan etkileyen bu ürünlere erişim esnasında, ürünlerin kullanım şekli, miktarı ve süresi hakkında kişiye açık ve net bir bilgi verilmesi, mutlaka kişiye özgü bilgilendirmelerin yapılması gereklidir. Bunu hayata geçirebilmek ise ancak söz konusu alanda bilimsel eğitim almış eczacılar aracılığıyla mümkündür.


Türk Eczacıları Birliği olarak konunun takipçisi olacağımızı, halkımızı ve yetkili mercileri uyarı görevimizi yerine getirmeye devam edeceğimizi ve halk sağlığını yakından ilgilendiren bitkisel ürünlerin piyasaya sunulmasının standarda kavuşturulması için çalışmalarımıza var gücümüzle devam edeceğimizi basına ve kamuoyuna saygıyla duyururuz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ
 


DİĞER HABERLER