ŞANLIURFA ECZACI ODASI
SUT DEĞİŞİKLİĞİ HK.
Geri
30.03.2012 11:38

SUT DEĞİŞİKLİĞİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞTİR.

 

MADDE 1- Tebliğin 3.2. Katılım Payı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

 

'(4) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1), (2) ve (3) numaralı alt bentleri gereği genel sağlık sigortalısı sayılanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ödemiş oldukları katılım payları, talepleri halinde, 29/5/1986 tarihli ve 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu hükümlerine göre kendilerine geri ödenir.'(21.01.2012 den itibaren)

 

MADDE 2- 3.2.1 Ayakta Tedavide Hekim ve Diş Hekimi Muayenesi Katılım Payı maddesindeki düzenlemeler(21.01.2012 den itibaren)

·         4. Fıkranın b bendi

 'b) Diğer kişiler için ise 12 (oniki) TL katılım payı tutarı sağlık hizmeti sunucusu tarafından, 3 (üç) TL lik tutar ise kişilerin muayeneye ilişkin ilaç temini için reçete ile eczanelere müracaat aşamasında eczanelerce kişilerden tahsil edilir. Ayrıca 'Yeşil alan muayenesi' sonucunda oluşan katılım payı da eczanelerce kişilerden tahsil edilir.'

Hastane ve Tıp Merkezlerinin acillerinde muayene olan kişiler, muayeneyi yapan kurum tarafından Acil Hasta seçimi yapılmadığı takdirde yukarıda belirtilen muayene ücreti hastadan tahsil edilecektir. Dolaysıyla Acilden gelen her hasta muayene ücretinden muaf olamayacaktır.

 

 '(7) Sağlık raporu ile belgelendirilmesi şartıyla; Kurumca belirlenen SUT Eki 'Ayakta Tedavide Hekim ve Diş Hekimi Muayenesi Katılım Payı Alınmayacak Kronik Hastalıklar Listesi'nde (EK-9/C) yer alan kronik hastalıklarda, kişilerin bu hastalıkları ile ilgili branştaki ayaktan muayenelerinde SUT'un 3.2.1 numaralı maddesinde tanımlanan katılım payı alınmaz. Ancak; aynı muayenede Kurumca belirlenen katılım payı alınmayacak kronik hastalıklar listesinde yer almayan başka bir tanının da tespit edilmesi ve/veya bu tanıya yönelik tedavinin düzenlenmesi halinde SUT'un 3.2.1 numaralı maddesinde tanımlanan katılım payı alınır.'

 

MADDE 7- 3.3.3 numaralı İlave Ücret Alınmayacak Sağlık Hizmetleri maddesinin  1. Bendi şu şekilde düzenlenmiştir. (21.01.2012 den itibaren)

'1- Acil servislerde verilen ve SUT eki EK-8 Listesinde yer alan 520.021 kodlu 'Yeşil alan muayenesi' adı altında Kuruma fatura edilebilen sağlık hizmetleri hariç olmak üzere, acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,'

MADDE 15- 4.3 Acil Sağlık Hizmetleri maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. (21.01.2012 den itibaren)

 

'(1) Acil sağlık hizmeti vermekle yükümlü sağlık hizmeti sunucuları acil servis hizmetlerini Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ile konuya ilişkin Başbakanlık tarafından yayımlanan Başbakanlık genelgeleri ve Kurum mevzuatı doğrultusunda yürüteceklerdir.  Acil servisine müracaat eden ve muayeneleri sonucunda acil olmadığı tespit edilen kişilerin tedavi giderleri SUT eki EK-8 Listesinde 520.021 kodlu 'Yeşil alan muayenesi' adı altında yer alan işlem bedeli üzerinden Kurumca karşılanır. Muayene sonucunda acil olduğu tespit edilenler için ise SUT'un 4.2.1.B.2- numaralı maddesinin birinci ve ikinci fıkralarındaki ilgili hükümler uygulanır. Ancak sağlık hizmeti sunucularınca acil servislerde verilen ve Kuruma acil sağlık hizmeti olarak faturalandırılan hizmetlerin Kurumun inceleme birimlerince acil hal kapsamına girmediğinin tespit edilmesi halinde verilen sağlık hizmetlerinin bedelleri ödenmez ayrıca kişilerin ödemesi gereken katılım payı tutarı sağlık hizmet sunucularının alacağından mahsup edilir.'

MADDE 20- 6.1.1.Ç Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

 

'(8) Hastanın tedavisinde ilk defa reçete edilecek ilaçlar (raporlu olsa dahi) en fazla 1 aylık doza kadar ödenir. Sonraki reçetelerde yazılacak ilaç miktarı için tebliğde yer alan genel veya özel düzenlemeler esas alınır. Bu ilaçların devam reçetelerindeki farklı farmasötik dozları da ilk tedavi olarak kabul edilir.'(28.01.2012 den itibaren)

Bu maddeye göre raporundaki ilaçları ilk defa kullanan hastalar için 1 aylık tedavi dozunda ilaç verilecektir.

 

MADDE 21- 6.2.14.C Özel düzenleme yapılan ilaçlar  maddesinin üçüncü fıkrasında aşağıda yer alan düzenlemeler yapılmıştır. .(28.01.2012 den itibaren)

***'2- Temsirolimus, Sunitinib, Sorafenib ve Pazopanib metastatik renal hücreli karsinomlu hastalarda ardışık ya da kombine olarak kullanılamaz.'

 

 

***n) Lenalidomid(Revlimid); en az 2 kür standart multiple myelom tedavisi (VAD, MP veya diğer standart antimiyelom rejimler) kullanım sonrası hastalık progresyonu gelişmiş hastalardan aşağıda belirtilen durumlardan birinin olması halinde; hematoloji ve/veya onkoloji uzmanının yer aldığı 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak yine bu hekimler tarafından reçete edilir. 3. kür sonunda en az minör yanıt yoksa tedavi sonlandırılır. 3. kür sonunda en az minör yanıt, 6. kür sonunda en az kısmi yanıt var ise tedavi bir yıla tamamlanabilir.

(3.AY İFADESİ 3. KÜR OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞTİR.)

 

Aşağıdaki düzenleme (r) bendi olarak eklenmiştir.

***r) Pazopanib(Votrient);

1-Biyolojik tedaviler (interferon ya da interlökin) sonrasında progresyon gelişmiş lokal ileri ya da metastatik evredeki renal hücreli karsinomların tedavisinde, içinde en az bir tıbbi onkoloji uzmanının bulunduğu tedavi protokolünü de gösterir ve en fazla 6 ay süre ile geçerli sağlık kurulu raporuna dayanılarak tıbbi onkologlar tarafından reçetelenir. Rapor süresinin sonunda tedavinin devamı için hastalıkta progresyon olmadığı belirlenmeli ve bu durum çıkarılacak raporda belirtilmelidir.

2-Temsirolimus, Sunitinib, Sorafenib ve Pazopanib metastatik renal hücreli karsinomlu hastalarda ardışık ya da kombine olarak kullanılamaz.

 

MADDE 22- 6.2.15.C Ivabradin(Coralan);  maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

'(1) Normal sinüs ritmi olan, kronik stabil angina pektorisli hastaların semptomatik tedavisinde Beta blokör ve/veya verapamil-diltiazem intoleransı veya kontrendikasyonu olan ve kalp atım hızı düşürücü kalsiyum kanal bloköru kullanımını engelleyen asemptomotik solventriküler disfonksiyonu (LVEF<% 40 ın ) bulunan hastalar için en az bir kardiyoloji uzmanının bulunduğu sağlık kurulu raporu ile kardiyoloji uzmanı veya dahiliye uzmanı tarafından reçete edilebilir.'

LVEF<%45 iken %40 OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞTİR. (28.012012 den itibaren)

 

MADDE 24- 6.2.35 Nöropatik Ağrıda İlaç Kullanım İlkeleri maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

'(2) Pregabalin(Lyrica); üçüncü basamak sağlık kurumlarında romatoloji, anestezi ve reanimasyon, immünoloji, cilt hastalıkları,  endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, nöroloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, nefroloji uzman hekimleri tarafından veya bu uzman hekimlerden birinin düzenlediği uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebilir.' (28.01.2012 den itibaren)

 

MADDE 29- 'Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi'nde (Ek-2) aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır. (28.01.2012 den itibaren)

 

***'Erken başlangıçlı serebellar ataksi [Friedreich ataksisi (Otozomal resesif)]' başlıklı (10.1.4) numaralı alt maddesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

 

10.1.4 Erken başlangıçlı serebellar ataksi [Friedreich ataksisi (Otozomal resesif)]

10.1.4.1 İdebenon

'10.1.4 Otozomal resesif serebral ataksiler

10.1.4.1. Friedreich ataksisi

10.1.4.1.1. İdebenon

10.1.4.2.Serebrotendinöz ksantomatozis

10.1.4.2.1. Kenodeoksikolik asit*'

 

***'Epilepsi, Narkolepsi ve febril konvülsiyonlarr' başlıklı (10.4) numaralı alt maddesine aşağıdaki düzenlemeler (10.4.24), (10.4.25) ve (10.4.26) numaralı maddeler olarak ilave edilmiştir.

 

'10.4.24. Stiripentol*

10.4.25. Rufinamide*

10.4.26. Lacosamide*'

 

MADDE 30- 'Sistemik Antimikrobik ve Diğer İlaçların Reçeteleme Kuralları Listesi'nde (Ek-2/A) aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır. (28.01.2012 den itibaren)

 

***'Antiviral İlaçlar' başlıklı (11) numaralı maddesinin (11.A) alt maddesine aşağıdaki düzenleme (12) numaralı madde olarak ilave edilmiştir.

 

12

Darunavir

EHU; Prospektüs endikasyonunda, düşük doz ritonavir ve diğer antiretroviral ilaçlarla kombinasyon halinde kullanılır.

 

***'Diğerleri' başlıklı (13) numaralı maddesinin (10) numaralı alt maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

110

Sadece üre içeren preparatlar

Cilt hastalıkları uzmanı (Sadece ihtiyozis veya kseroderma veya kserosis kutis endikasyonlarında ödenir)

 

***'Diğerleri' başlıklı (13) numaralı maddenin (11) numaralı alt maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

11

Fondaparinux

Ortopedi uzmanı

 

MADDE 31- 'Sadece Yatan Hastalarda Kullanımı Halinde Bedelleri Ödenecek İlaçlar Listesi'nin (Ek-2/B) 34 numaralı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

'34. Fondaparinux (Ortopedi, kardiyoloji, iç hastalıkları ve acil tıp uzmanları tarafından reçete edilebilir.)' (28.01.2012 den itibaren)

 

MADDE 32- 'Ayakta Tedavide Sağlık Raporu (Uzman Hekim Raporu/Sağlık Kurulu Raporu) ile Verilebilecek İlaçlar Listesi'ne (Ek-2/C), (52) ve (53) numaralı maddeler olarak aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. (28.01.2012 den itibaren)

 

'52. Asetilsistein (600 mg ve altındaki farmasötik dozları içeren aynı eşdeğer gruptaki en küçük ambalaj formu hariç)

 

Not: 600 mg lık sadece 10 tablet içeren ilaç formları raporsuz ödenmektedir. Daha büyük ambalaj formları rapor kapsamındadır.

 200 mg asetilsistein içeren ilaçlarda da 20 tabletlik formları raporsuz ödenmektedir.( Daha küçük ambalajı bulunmadığı için)

 Süspansiyon formunda bulunan asetilsistein içeren ilaçlarda ise pediatrik formları raporsuz ödenmekte erişkin formları rapor kapsamındadır.

 

53. Dabigatran (Elektif kalça ve diz total eklem replasmanlarında derin ven trombozunun profilaksisinde, bu durumun belirtildiği ortopedi uzman hekimlerince düzenlenen rapora dayanılarak; diz için en fazla 10, kalça için en fazla 35 günlük kullanım bedeli ödenir.)'

 


DİĞER HABERLER