ŞANLIURFA ECZACI ODASI
BASIN AÇIKLAMASI: BPA İÇEREN BİBERONLARIN SATIŞI ARTIK AVRUPA ÇAPINDA YASAK!
Geri
30.03.2012 11:38

26 Kasım 2010
BASIN AÇIKLAMASI Değerli Basın Mensupları,
Temmuz Ayında, içeriğinde Bisphenol A (BPA) maddesi olan ürünlerin, özellikle de biberonların, toplum sağlığını olumsuz etkilediğini, bu nedenle satışının durdurulması yönünde Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulunmuş ve kamuoyunu bilgilendirmiştik.
Sağlık Bakanlığı Türkiye'deki üretimlerin bilimsel kriterlere uygun olduğunu, mevcut veriler değerlendirildiğinde tüketicilerin bu ürünleri kullanma konusunda endişelenmelerine gerek olmadığını belirtmekle birlikte, Avrupa'daki düzenlemeleri de yakından takip ettiğini bildirmişti.
Bu süreçte Avrupa Parlamentosu, kamuoyuna duyurulan son kararı ile söz konusu maddeyi içeren biberonların üretim ve satışını 2011 yılından itibaren kademeli olarak durdurma kararı almıştır. Bebeklerin gelişimini olumsuz yönde etkilediği ve bağışıklık sistemini zayıflatarak, tümör gelişimine dahi neden olabildiği gerekçesiyle, BPA'lı biberonların 2011 yılından itibaren Avrupa çapında satışı yasaklanmıştır.
Daha öncesinde, tespit edilen riskler nedeniyle zaten Avustralya, Kanada ve ABD'nin birçok eyaletinde yasaklanmış olan BPA içeren biberon üretim ve satışı, bundan böyle Avrupa'da da mümkün olmayacaktır.
Eldeki mevcut veriler, mevcut risklerin olası hayati ve geri dönülemez sonuçları ve tüketici grubunun bebekler olması nedenleriyle; Türk Eczacıları Birliği olarak Sağlık Bakanlığı'nın mevcut kararını yeniden gözden geçirmesini ve BPA'lı biberonların satışının Türkiye'de de yasaklanması yönünde gerekli uygulamaların başlatılmasını acilen talep ediyoruz. Bu vesileyle özellikle anne babaları BPA içeren biberon kullanımı konusunda bir kere daha uyarmayı bir borç biliyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

DİĞER HABERLER